Natuurontwikkeling
Natuurontwikkeling is een ingrijpen van de mens op de huidige flora & fauna. Als doel willen we de natuurwaarden en de natuurbeleving verbeteren. Door de veranderingen in het weidebeheer, de klimaatverandering en de toenemende recreatie komen de natuurwaarden onder druk te staan. Om hier het hoofd aan te bieden proberen we deze te versterken door de aanleg van de kluteneilanden, visdiefvlotjes en huiszwaluwkasten.
De eilanden zijn in de loop van het vorige jaar begroeid en er hebben kluten en visdiefjes gebroed. Om de eilandjes er weer als een strand met kiezels uit te laten zien wordt al het verdorde onkruid verwijderd en zoveel mogelijk uitwerpselen van de eilandjes afgespoeld. Dat is altijd weer een stevige klus waar we graag nog assistentie bij zoeken.
Het eerste eiland na ca 4 manuren ploeteren.
Geen nieuw grind meer nodig
Sinds 1999 zijn er talloze zakken met grind aangevoerd met de kano en dat was zwaar werk. Grind transporteren over de drassige ondergrond en het in- en uit de kano tillen van soms wel 20 zakken à 25 kg.
Dankzij de zelf gemaakte schep van Peter Davids kunnen we het weggespoelde grind terugscheppen op het eiland.
Inleiding:
Naar aanleiding van mijn bezoek aan Lac du Der in Noord-Frankrijk waar ik drijvende plateaus zag als broedgelegenheid en door de zwarte sternvlotjes bij Nieuwkoop werd ik op het idee gebracht om deze na te bootsen.
Huidige situatie:
De twee eilandjes:
We hebben momenteel in de Klutenplas twee eilandjes voor het bevorderen van het broeden door visdiefjes, kluten en mogelijkerwijs een kokmeeuw of zelfs een Kleine Plevier
De eilandjes zijn bekleed met worteldoek. Er bovenop ligt grind en rondom liggen tegels en stenen om het worteldoek vast te leggen. Bij laagwater zijn de stenen goed zichtbaar.
De eilandjes vragen een jaarlijkse inspanning qua onderhoud van ca 16 manuren en een bescheiden bedrag voor de aanschaf van grind. Voor het onderhoud zijn waadpakken nodig, bij voorkeur een boot voor de materialen en transport van personen zonder waadpak. Het is vaak een koude en intensieve klus.
Probleem: onderhoud
Waterniveau Klutenplas:
Jaarrond wordt het waterniveau bijgehouden opdat in het voor- najaar slikranden aanwezig zijn. Tijdens het broedseizoen wordt de waterstand hoog gehouden om het predatoren moeilijker te maken het eiland te bereiken en er zorg voor te dragen dat de broedsels niet te laag op het eiland worden gelegd. Immers bij een hogere waterstand door wind of regen zouden deze weg kunnen spoelen.
Dit regelen van het waterniveau is eigenlijk erg intensief en risicovol voor de broedsels indien dit niet goed gebeurt.
Probleem: overstromingen bij te hoog waterniveau
De laatste vier jaren zijn de resultaten:
De Kluut:
De Kluut zeer wisselend presteert van 1 tot 6 broedsels in de laatste 4 jaar.
Is ook een koloniebroeder.
De Visdief:
De Visdief had een aantal territorium van 0 tot maximaal 2 in de laatste 4 jaar.
Uit de boeken is te halen dat een visdief een koloniebroeder is maar geen tweede broedende visdief al te dicht in haar buurt toe laat. Grote kolonies ca 0.5 - 2 mtr uit elkaar en kleine kolonies ca 2- 3 meter uit elkaar. Op het voorste eilandje hebben 2 visdief paartjes gebroed dit jaar wat gelijk is aan de afstand die bij een kleine kolonie wordt gehanteerd.
Verstoringen:
In de afgelopen 5 jaar zijn er verstoringen geweest waarschijnlijk van vos, hermelijn, bruine rat en misschien ook een zeer agressieve meerkoet die zijn territorium verdedigt.
Kolonie broeders verdedigen hun nesten beter als ze met meerdere bij elkaar zijn, dus dit kan ook bijdragen aan een beter broedresultaat.
Natuurontwikkelingsmogelijkheden:
Het aanhouden van de eilanden lijkt mij wenselijk want jaarrond geven ze beschutting en broedgelegenheid voor eenden, watersnippen, kluten, visdiefjes, witte kwikstaarten, bergeenden, scholeksters, wintertalingen etc.
Nieuwe drijvende eilandjes:
Daarnaast zouden we in de klutenplas een aantal bijvoorbeeld 5 stuks drijvende eilandjes kunnen neerleggen waarvan twee van ca 1,5 m2 en één groter eiland van 4 m2. Omdat de klutenplas ondiep is moet er een ondiepe drijfconstructie gekozen worden.
Als proef zijn er nu 2 drijvende vlotjes gemaakt van 1 x 1 meter bestaande uit 2 x 50 x 100 x 6 cm polyetheen platen ( piepschuim) die ombouwt is door gewolframiseerde planken van 14 x 1.6 x 105 cm.